2016 oktober – december

Fuldt program den 27/10 – og igen næste torsdag

Først B/D aften med OZ4BM Bents indlæg om Sendere og modulation.
oz4bm-bd-kursus

 

Bent gik godt i dybden, som vi kender ham. Der kom bl.a. forklaringer på det, som VTS blot nævner som “sådan er det bare”. Så vi fik en del med ud over pensum.

 

oz7ji-jim-skopet

 

Dernæst var det OZ7JI Jim med første del af foredraget om oscilloskoptes virkemåde og hvordan vi kan bruge det. Et alsidigt instrument.

 

 

Og næste torsdag får vi anden afdeling af Bents indlæg om Sendere og modulation samt en introduktion til magnetisk loop antenner ved OZ1JS Jørgen fra Horsens.

Magnetisk Loop antenne

Den 3. november fortalte OZ1JS Jørgen fra Horsens om sine erfaringer med magnetisk loop antenner. Både konstruktion og brug. Jørgen havde fattet interesse for antennen, da størrelsen tiltalte ham, med en QTH i Århus by. oz1js-joergenEndvidere kunne dens størrelse også afpasses til nem transport til /M steder. Og ikke mindst blev antennen rost til skyerne mange steder. Så igang med at google på andres viden og erfaringer.

Der blev bygget et par stykker. Den første med en ret stor vakuum-kondensator i toppunktet. Men kondensatoren var for tung, så den gjorde antennen mekanisk ustabil. Den næste antenne blev med en almindelig mekanisk drejekondensator, der kunne holde til den relative høje spænding i toppunktet.oz1js-loop Antennen ses på billedet til venstre. Det viste sig også nemmere at montere en rotor til at dreje kondensatoren med.

Erfaringerne med at anvende antennen blev ikke så rosenrøde, som han havde håbet på. Fint var, at antennen som type er meget smalbåndet, men den manglede meget i effektivitet til almindelig TX/RX brug. Den transportvenlige størrelse er et stort plus.

Jørgen var omkring mange teoretiske, praktiske og mekaniske detaljer. Bl.a. hvordan han kan styre kondensatoren. Du kan læse meget mere om det på hans hjemmeside www.oz1js.net, hvor du også kan blive inspireret og lære af hans andre eksperimenter.

Tak til Jørgen for, at han tog turen fra Horsens til Skanderborg.

Skopets ABC

oz7ji-jim-skopetI løbet af 2 torsdage 27/10 og 3/22 har OZ/JI Jim gennemgået skopets hemmeligheder for os. Han startede med teorien bag styringen af elektronstrålen, så den kan danne den korrekte tegning på skærmen. Dernæst blev de mest basale indstillinger gennemgået. Fint krydret med nogle simple praktiske opstillinger. Forøvrigt bygget på en testplade, som i hans lærertid blev anvendt på B&O. Jim og OZ4BM Bent kunne her krydre aftenen med et par gode anekdoter fra deres fælles tid på B&O. Jim demonstrerede også hvordan skopet kan anvendes sammen med tonegenerator, målesender og andet tilbehør. 2016-11-10-20-31-01-2Til sidst viste Jim brugen af et digitalt HANTEK skop, han kort tid forinden havde hjemskrevet fra Tyskland. På den skal man ikke skal tælle tern for at beregne en aflæsning. Men i stedt for kan værdierne aflæses direkte på skærmen sammen med at kurven vises. Vi var mange, der fik et julegave ønske der.

 

JUL I RADIOKLUBBEN

Torsdag 15. december kl. 19-22.

cq julemand

Tag din kone eller kæreste med, så hun kan se, hvad du laver hver torsdag aften. Medbring selv tallerken, glas, bestik og drikkevarer. Så sørger vi for et par gode stykker smørrebrød. For andre end medlemmer er prisen 60 kr pr kuvert. Medbring også en pakke til 20 kr til pakkeleg og tag småkager eller konfekt med til et fælles julebord med godter.