Kanonens historie

Klik på billedet for at få et stort billede.

Klik på billedet for at få et stort billede.

Kanonen er en af to, som har stået foran Peter von Scholtens embedsbolig på Sct. Croix. Da skibet M/S Selandia skulle hjembringe de sidste sager efter salget til USA, spurgte purseren, om de fire kanoner ikke skulle med. Ambassadørerne svarede, at dem kunne de bare lade stå. Purseren havde åbenbart kastet sin kærlighed på dem og spurgte, om han så ikke måtte tage dem med. Det fik han lov til på den betingelse, at han serverede en voksen whisky hver aften på hjemturen til ambassadøreren.  Nutidens ejermand købte kanonen på billedet af en taxichauffør, som fortalte historien. Det var hans bedstefar, der var purseren.

Den anden kanon er også i privat eje. Der står 2 tilsvarende kanoner på Tøjhusmuseet i København.

Kanonen er en Svingbasse. Der skal være blevet fremstillet omkring 700 af dem. Det er en ret lille kanon, men den kan forvolde en pæn skade på et andet fartøj. Hullet bliver blot ikke så stort, som ved andre normale kanoner. Mundingshullet er ca. 9,5cm imod 12 – 15cm ved de andre. Kanonerne blev fremstillet som erstatning for de kanoner, som englænderne tog med som krigsbytte, da vi tabte til dem under Englandskrigene i begyndelsen af 1800. Den mindre størrelse blev valgt ud fra, at der  så kunne blive fremstillet flere med den mængde bronze, der var til rådighed. På trods af dens ringe størrelse siges det, at der skal 4 hærdebredde mand til at bære den.

Oplysningerne stammer fra kanonens ejer, som har givet tilladelse til at bruge billedet på betingelse af fuld anonymitet.